Varna24.bg. На откриването присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай

...
Varna24.bg. На откриването присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай
Коментари Харесай

Поставиха орелеф на Ботев в Ботевата градинка на Варна

Varna24.bg . 
На откриването участваха министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, кметът на Варна Иван Портних, регионалният шеф Стояна Пасев, ръководителят на Общинският съвет Тодор Балабанов, кметът на регион "Одесос " Георги Недев, създателят на творбата Живко Дончев, деца от ОУ "Христо Ботев, по чиято концепция се слага постамента, доста варненци. 

" Наближава един от най-духовните празници в българския календар- Денят на националните будители. Изключително се веселя, че в навечерието на този ден сме се събрали в Ботевата градинка, с цел да открием монумент на нейния патрон. Идеята се разисква от много време с самодейността на ОУ " Христо Ботев ". 
Щастлив съм, че съчетавайки напъните ни през днешния ден имаме този прелестен резултат като шерване на една патриотична идея. Благодаря на Живко Дончев за прелестната творба, тъй че имам вяра, че ще придължим във времето да поддържаме това прелестно място в града. Считам, че се прави не малко, само че с новата ни капиталова стратегия това ще придобие още по-приятен образ. ", сподели кметът на Варна Иван Портних.

" За първи път съм във Варна за подобен прелестен мотив, одушевен, който не е обвързван с инфраструктурни планове. Трябва да сме признателни към историята и нашите предшественици, към тези огромни българи. Каквото и да кажем за огромния българин Христо Ботев ще е малко. Да ви е честита новата облага! ", сподели министър Николай Нанков.
Началникът на дирекция " Култура и духовно развиване " в Община Варна, Антония Йовчева, описа историята на Ботевата градинка:
"През 1934 година във Варна е основан клуб на Националното родолюбиво сдружение "Отец Паисий ", в което влизат изтъкнати жители, лекари, учители и банкери. Създава се и младежка организация и тези младежи през 1936 година съумяват за няколко месеца да почистят заблатения терен, който в миналото е представлявала Ботевата градинка, и да създадат алеи на мястото на запустялата повърхност и да оградят облагороденото пространство. Именували градинката Ботева, с цел да подчертаят главните хрумвания на своите цели - родолюбие, бунтарство и напредък, като по този начин изразят духа на своето време. Днес самодейността за слагането на незабравим знак с лика на Христо Ботев пристигна още веднъж от младежи - в лицето на учениците, родителите и учителите от ОУ " Христо Ботев ". Община Варна поддържа и финансира концепцията, която се вписва по отличен метод в задачата ни за предпазване на българската памет. С паметния знак на огромния поет-революционер ние демонстрираме почитание към приемствеността на традициите във Варна. ", сподели Йовчева. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР